1 Ekim 2013 Salı

Duruşsuz Moda Duruşu: GRUNGE

Mango
'' Grunge is nothing more than the way we dress when we have no Money..'' demişti modanın haylaz çocuğu Jean Paul Gaultier 1992 yılında Vogue'da verdiği bir röportajında. Bu sözün Türkçe çevirisi ise ''Grunge, paramız olmadığında giyindiklerimizden başka bir şey değildir. '' Aslında bu tanım grunge felsefesinin giyime dökülmüş halini basitçe açıklıyor. Oduncu gömlekler, atletler, yırtık kotlar, deriler, botlar... Estetikten uzakmış gibi gözükürken zahmetsiz bir şıklığı içinde barındıran, sindiren bir tarz olup çıkıyor karşımıza. Peki ama lüks, feminenlik, zenginlik gibi kavramlar modanın içinde bu kadar yer etmişken Grunge gibi (tabiri caizse) daha kaba saba, maskülen ve fonksiyonelliği daha ön planda olan bir tarz neden tutsun, niye sevilsin, neden ortaya çıksın?.. Belki dediğimiz gibi fonksiyonelliği, rahatlığı, belki de zahmetsizliği ilgimizi çekiyordur.

BCBG Max Azria



Jean Paul Gaultier'in grunge'n doğuşu için verdiği cevap oldukça net: İhtiyaç ve fonksiyonellik. Tabi bu konuda farklı görüşler de vardı. Grunge'n modayı daha realistik bir alana çektiğini düşünenler mesela... Herkes kendine has Grunge akımını düşünürken üç cesur tasarımcı Kasım 1992 yılında Grunge'ı ilk defa koleksiyonlarına kattı: Marc Jacobs, Anna Sui ve Christian Francis Roth. Aynı tarihlerde James Truman (Details dergisi baş editörü): ''Punk moda karşıtıydı. Bir duruşu sergiliyordu. Grunge bir duruşu sergiliyor olmamasına rağmen, bir moda duruşu sergileyecek olması işten bile değil.'' (Punk was antifashion. It made a statement. Grunge is about not making a statement, which is why it’s crazy for it to become a fashion statement.) Diyerek Grunge'n Punk'ı solladığını ve giderek daha da geniş bir alana yayılacağını haber veriyordu adeta. Bu söz oldukça yerindeydi. Belki de grunge'n popülerliğinin sebebi buydu. Grunge'n modaya kayıtsız bir tavrı vardı ama buna rağmen moda duruşu sergileyebiliyordu, hiç bir zorlama olmadan. 

Grunge'n temeli bu aslında. Kayıtsızlık tavrı. Asi bir sokak stili olarak da geçer. Şimdilerde bu asi, duruşsuz moda akımı sayılan Grunge, podyumları yeniden etkisi altına aldı. 2014 sezonu zıtlıklar arasındaki belirsizlikler üzerine yoğunlaşmışken, lüks ve grunge arasındaki belirsizlik de bu durumdan nasibini almış oldu. BCBG Max Azria, Mango gibi markaların sonbahar defilelerinde Grunge kendini gösterdi. Bize de hoşgeldin diyip grunge stilini yorumlamak düşer ancak :)

Hoşgeldin Grunge! ;)

Not: İleriki yayınlarımızda grunge stilinin nasıl elde edildiği üzerinde duracağız. Alıntılar, kronoloji ve terimler Voguepedia sayfasından elde edilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için önemli, şimdiden teşekkür ederiz :)

Your comments are important for us, thank you for supporting :)